クライオSEM法
クライオSEM法
Cryo Scanning Electron Microscopy, Cryo-SEM
[目次:観察手法]
生物、食品、化粧品など、水や油を含む試料を凍結した状態でSEM観察する方法。
通常のSEM観察では、真空環境下での観察のさい試料内の水や油が気化するため、試料の形状が変化する。クライオSEM法では、試料が凍結されているので、形状変化を防いで本来の形状を観察することができる。観察前に、前処理室にて試料表面の霜取り、割断、エッチング、導電性コーティングを行うこともある。
また、ポリマーのように電子線照射による熱損傷を受けやすい試料を低温に保つことによって、試料の損傷を防ぐ使い方もある。
Cryo SEM (Cryo Scanning Electron Microscopy) is a method to observe frozen state specimens containing water or fats, such as biological materials, foods, and cosmetics.
In ordinary SEM observation, the specimen shape can change because water and fats in the specimen evaporation during observation in a vacuum environment.
On the other hand in the cryo-SEM observation, the original shape of the specimen can be observed without shape change caused by freezing of the specimen.
The frozen specimen is sometimes subjected to frost removal, fracturing, etching, or conductive coating in the specimen preparation chamber before observation.
Cryo SEM is also used for preventing specimen damage by keeping the specimen at a low temperature, which is susceptible to thermal damage (e.g. polymers) by electron beam irradiation, like a polymer.
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